zondag 7 april 2013

Voetstuk

Alles waar de mens eeuwen in heeft geloofd, valt uiteen. Kijk naar de misstanden die naar voren zijn gekomen in de Katholieke Kerk. Alles waar de mens jarenlang status en het ego aan heeft ontleend is niet meer wat het was en brokkelt af. Het ooit zo almachtige bankwezen lijdt schipbreuk. De grote indrukwekkende auto's zijn vervangen door verantwoorde zuinige leaseauto's en ook de salarissen gaan dwars over de markt heen op slot. Velen die we ooit op een voetstuk hebben geplaatst, kletteren er nu één voor één van af. Niemand lijkt ongeschonden uit de strijd te komen in deze tijd. Iedereen met een verleden en een publiek hoofd krijgt de schaamte en schande gepresenteerd.

Wat doet het met een mens als alles waar we jaren in hebben geloofd, waaraan we een "egoïsche" plek in de maatschappij hebben opgeëist en al die mensen die we al die jaren (bewust of onbewust) hebben verafgood, één grote hoax blijkt te zijn? Als we tot de conclusie komen dat we ons nergens meer aan vast kunnen klampen, behalve onszelf? 

Paniek, identiteitscrisis, depressies, angststoornissen....

We rennen met zijn allen naar huisartsen en vragen om pillen om deze waanzin te stoppen. Psychiaters en psychologen maken overuren om de vinger op onze (pijn)punten te leggen. Om daarmee de alom niet beantwoorde vraag te beantwoorden: "Wat is er mis met ons?" Ook in de "non-medische sector" stromen de therapeutische sessies vol, coachpraktijken vliegen als paddenstoelen uit de grond en de zelfhulpboeken zijn niet aan te slepen. In kolonnen beginnen we aan yoga, mindfulness, meditatie en andere technieken om ons hoop, rust en zingeving te geven. 

Here comes the tricky part: 

Je kan hier(mee) inderdaad "uit" de waanzin stappen en een andere weg in slaan met behulp van yoga, mindfulness, meditatie of welke (uiteraard levendwezenlievende) techniek ook je voorkeur heeft. Het risico zit 'm er in dat als je deze keuze niet bewust maakt je onbewust (en hier gaat het om) terugvalt in het oude patroon.

Als je status gaat ontlenen aan dat je zo "verlicht" bent, je beter dan een ander voelt omdat jij elke dag braaf drie kwartier op je matje zit, dat die ander maar niet het 'licht' wil zien én je zo trots bent omdat jij alleen maar groene, biologische dingen in je boodschappenmandje hebt in tegenstelling tot die de forsgebouwde vrouw die voor je in de rij een kiloknaller hamlappen op de band legt.....ben je ten prooi gevallen van je eigen oude patroon. 

Wel met één groot verschil.
Je hebt ditmaal jezelf op een voetstuk geplaatst.

En we weten hoe dat afloopt....

Geen opmerkingen: